info@herbio.si

031 527 489

Trpotčev gadovec

 

Trpotčev gadovec (echium plantagineum) je vrsta gadovca, ki izvira iz zahodne in južne Evrope, severne Afrike in jugozahodne Azije. Kultiviran je bil tudi v Avstralijo, južno Afriko in ZDA, a tu predstavlja neželen invazivni plevel. Zaradi visoke koncentracije pirolizidinskih alkaloidov, ki na jetra delujejo toksično, je rastlina namreč strupena za pašne živali, še posebno za tiste s preprostimi prebavnimi sistemi, kot so konji. Uživanje v velikih količinah povzroča zmanjšanje teže in v hujših primerih smrt.

Rastlina je temno zelene barve, z listi, dolgimi do 30 cm, nekatera stebla pa lahko zrastejo celo do 120 cm. Cvetovi rastejo v skupinah, so vijolične barve, cevaste oblike z 2–3 cm dolgimi petimi venčnimi listi. Zaradi svojih privlačnih cvetov se nabira in prodaja tudi kot rezano cvetje, a v sebi nosi še mnoge druge kvalitete.

Trpotčev gadovec je bil od zgodnjih časov v Avstraliji, Južni Afriki in Španiji močno cenjen kot medonosna rastlina, kajti njegovi cvetovi proizvajajo nektar za spodbujanje novih oploditev v panju. Med je značilne svetlo oranžne barve z značilnim okusom, a ga po zadnjih raziskavah zaradi visoke vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov mešajo z drugimi medi, proizvedenimi iz nektarja drugih vrst gadovca.

Olje iz semen trpotčevega gadovca vsebuje edinstveno razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki predstavljajo koristno prehransko dopolnilo. Trenutno se uvršča kot najboljše agrokulturno nadomestilo za nekatere izmed njih, na primer ribje olje – raziskava na Harvardu je ugotovila, da imata podobne učinke pri zniževanju nivojev trigliceridov v krvni plazmi in jetrih. Krepi še imunski sistem, zmanjšuje zamaške v žilah, deluje proti krčenju arterij … Predvsem pa so te maščobe bistvene za kožo, kajti njihovo pomanjkanje povzroča ekceme, hrapavo kožo in njeno pretirano dehidracijo.

Za kožo je še kako pomembno skrbeti, saj ta predstavlja največji človeški organ, ki pokriva območje, veliko skoraj 1,8 m2, deluje kot aktivna biološka pregrada, torej kot pokrov, ob tem pa še preprečuje izgubo vode, uravnava telesno temperaturo, vpija mehansko energijo, ščiti pred UV-svetlobo in deluje antimikrobno tudi kot obrambni sistem. Zato je treba za njo primerno skrbeti in olje iz semen trpotčevega gadovca je zaradi svojih vsebovin kot nalašč za ta namen.

Vsebuje namreč tudi visoko raven večkrat nenasičenih maščobnih kislin (14 % linolne kisline, 10 % gama linolenske kisline, 33 % alfa linolenske in 14 % stearidonske kisline), kar je dragoceno v izdelkih, namenjenih negi kože. Skupaj z aktivnimi omega-3 maščobnimi kislinami nudi privlačno alternativo klasičnim metodam pridobivanja olja.

Povečuje raven kolagena na koži, ki zagotavlja podporo vsem tkivom in celicam v telesu ter koži, lasem, nohtom, kostem, mišicam … vrača elastičnost in voljnost. Spodbuja pregradno funkcijo in prevodnost kože, ob lokalni uporabi ojačuje strukturne proteine ter posledično zmanjšuje drobne linije in gube. Linolna kislina blagodejno vpliva na luskasto kožo, jo vlaži, preprečuje hidracijo in povečuje sintezo kožnih lipidov. Zmanjšuje hrapavost kože, arahidonske kisline v njem uravnavajo proces širjenja in diferenciacije znotraj povrhnjice v primeru izpostavljenosti UV-žarkom, tako delujejo protivnetno, gladi kožo, jo pomirja in je primerno za zdravljenje vnetnih obolenj kože – vendar pa ob tem ne zagotavlja zaščite pred soncem.