info@herbio.si

031 527 489

Zamašen nos, nahod, kihanje in moč narave

 

Zamašen nos nam povzroča, da se slabo počutimo, ponoči slabo spimo, težko dihamo, smešno se nas sliši, ko govorimo, porabimo neskončno število robčkov in še hrana nima pravega okusa. Vdihavanje zraka skozi nos je zdravo. Vdihavanje hladnega in suhega zraka zgolj skozi usta pa lahko povzroči zaplete, kot so vnetja žrela, sapnika ali celo bronhijev.

Če se obrambna funkcija nosne sluznice poruši, se poveča možnost za okužbo. Virusi, bakterije in alergeni lahko povzročijo, da se nosna sluznica vname in nabrekne (rinitis). Poveča se izločanje sluzi in izcedka. Odziv organizma na takšno draženje nosne sluznice je tudi kihanje.

 

Moč narave

V takih primerih je zelo pomembno pitje zadostne količine vode, da med drugim telesu olajšamo razstrupljanje, pa tudi, da omogočimo nosni sluznici primerno vlažnost. Le primerno vlažna, hidrirana nosna sluznica, in ne zasušena, polna goste sluzi, se lahko nemoteno vlaži in obnavlja. Ker so nosni izločki slani, lahko zaužijemo tudi malce več soli, saj jo telo ob takšnem obolenju potrebuje več.

Zavedati se je potrebno, da z uživanjem izdelkov rastlinskega izvora lahko preprečimo polni razvoj obolenja ali celo razvoj zapletov le-tega (sinuzitis, vnetje grla, bronhitis, vnetje oči, ušes,…), vsekakor pa tako vsaj zmanjšamo trajanje obolenja in izrazitost simptomov.

Z uživanjem izdelkov rastlinskega izvora lahko preprečimo polni razvoj obolenja ali celo razvoj zapletov le-tega (sinuzitis, vnetje grla, bronhitis, vnetje oči, ušes,…), vsekakor pa tako vsaj zmanjšamo trajanje obolenja in izrazitost simptomov.

Za lažje dihanje in boljše počutje nanesite pod nos malo Etin evkaliptusovega mazila, ki je bogato z eteričnimi olji evkaliptusa, jelke, žajblja, brina, timijana, čajevca, mete, rožmarina, bora in melise.

Ko nas muči nahod, zamašen nos in kihanje za intenzivno pomoč pri vlaženju in obnavljanju prizadete in izsušene nosne sluznice in lajšanje težav z zamašenim nosom mazilo nanesite na kožo v predelu prsnega koša in hrbta (majhno količino na senca) in ga nežno vtrite. Učinek povečate tudi s polaganjem toplih obkladkov na omenjene dele telesa. Za še večji učinek pa lahko kepico Etin evkaliptusovega mazila raztopite v ne prevroči vodi in inhalirate.

Ko smo več časa v zaprtih prostorih si lahko pomagamo tudi z dišavami za prostor, npr. Dišava za dom Svežina z eteričnimi olji poprove mete, pomaranče, sivke in limonske trave, ki ugodno delujejo na telo in duha.

Za pomoč pri vlaženju in obnavljanju prizadete in izsušene kože pa lahko nanesete Obnovitveno kremo, Mandljevo olje ali Karitejevo maslo. Krema umirja razdraženo, pordelo kožo pod in ob nosnicah, ki se pojavi zaradi pogostega brisanja nosu.

 

#ostanitezdravi