info@herbio.si

031 527 489

Oves

 

Oves je žito, nekoč divja trava, danes udomačena v gojeno rastlino, ki nosi pomembno vlogo pri prehranjevanju, pa tudi v zdravilnih in kozmetičnih pripravkih. Najprej se je žitarica uporabljala za prehranjevanje konj in drugih živali, kasneje pa se njena prehrambena uporaba razširila še na ljudi, kajti vsebuje beljakovino avenin, ki pozitivno deluje na človeški organizem.

Že davno nazaj je oves predstavljal del obveznih tradicionalnih pripravkov za zdravljenje revme, depresije, kroničnih bolezni živcev, nadzorovanje delovanja mehurja, z njim pa so tudi čistili in mehčali kožo.
O njegovi večtisočletni uporabi pričajo ostanki najdb starodavnih Egipčanov in Arabcev. 2000 pred našim štetjem so ti ovsena semena uporabljali za negovanje svoje kože, kopeli z ovsenimi semeni pa so bile pri antičnih Grkih in Rimljanih namenjene za zdravljenje kožnih bolezni.

Oves predstavlja bogat vir beljakovin, številnih pomembnih mineralov, lipidov, vlaknin, flavonoidov, saponinov …

V preteklosti se je v tradicionalne zdravstvene namene oves uporabljal za preprečevanje bolezni srca in raka, za krepitev imunskega sistema in stabiliziranje ravni sladkorja v krvi. Prav je prišel pri zdravljenju revmatizma, pomirjanju kroničnih nevroloških bolečin, pri težavah s prebavo in šibkem mehurju ter za čiščenje gnojnih turov, pomagal je pri jetrnih in ledvičnih boleznih. Uporabljal se je tudi za zdravljenje nespečnosti, stresa ali živčne izčrpanosti, tesnobe in depresije.

Zanimivo se zdi, da so oves uporabljali tudi ajurvedski zdravilci za zdravljenje zasvojenosti z opijem. Poročilo je pokazalo, da je 6 od 10 odvisnikov od opija s pomočjo tega zelišča uspešno okrevalo v obdobju od 27 do 45 dni. Uspešno je svoje zdravilske sposobnosti dokazal tudi pri odvajanju od tobaka, na splošno pa ga zeliščarji priporočajo za zdravljenje izčrpanosti, dvig ravni energije, podpiranje živčnega sistema, obvladovanje holesterola v krvi, za lajšanje kašlja in simptomov gripe, preprečevanje zaprtja, redno uživanje prehranskih vlaknin v njem pa naj bi prispevalo še k varovanju pred nastankom raka na debelem črevesju.

Izvleček iz ovsa blagodejno deluje na kožo, kajti deluje protivnetno ter pomirja suho in razdraženo kožo, tudi ekceme, luskavico, ošpice, norice in sončne opekline. Polisaharidi v njem na koži tvorijo zaščitno folijo, odpravljajo suho kožo ter simptome, kot so srbečica, izpuščaji, luščenje itd. Krepi celjenje ran in plitkih odrgnin ter izboljšuje odlaganje kolagena, aktivira pa tudi imunske celice v koži. Izboljšuje ten kože in njeno strukturo ter gladi različne madeže.
Učinkovito se bori proti aknam, kajti vsebuje naravna čistila, imenovane saponini, ki odstranjujejo odmrle kožne celice, umazanijo in olje iz por brez draženja, zmanjšujejo velikost por ter puščajo kožo mehko in svilnato.
Deluje kot naravni vlažilec, ki odstranjuje odmrle kožne celice; beta-glukan pa prodre globoko v kožo in zagotovi globoko vlažnost.
Proteini v izvlečku ovsa ohranjajo naravno zaščito kožo ter jo tako ščitijo pred kemikalijami, kožnimi boleznimi in UV-žarki ter ohranjajo naravno vlago.

Izvleček ovsa se v kombinaciji z drugimi sestavinami lahko uporablja tudi za lasišče, kajti z njih odstranjuje odvečno maščobo in umazanijo, s svojimi sestavinami, ki vzpostavljajo hormonsko ravnotežje ter vsebujejo visoke količine cinka, železa, magnezija in kalija, pa se bori tudi proti izpadanju las in spodbuja njihovo rast.

 

 

 

Herbio izbor