info@herbio.si

031 527 489

Oljka

 

Hebrejska beseda za oljko je ‘shemen’, kar dobesedno pomeni ‘drevo z nafto’ v smislu, da zasije. Tako je povezano z bogastvom, maziljenjem, maščobo, plodnostjo, tudi z briljantnostjo in soncem. Oljčno drevo je bilo eno izmed najdragocenejših dreves starodavnih Hebrejcev in je prvič omenjeno v Svetem pismu, ko se golobica na Noetovo barko vrne z oljčno vejico, ki od takrat predstavlja simbol miru.

Tudi pečat ZDA nosi sliko oljčne vejice s trinajstimi listi in trinajstimi olivami, kajti država je začela nastajati iz trinajstih kolonij, anglosaksonski Američani pa naj bi bili večinoma potomci Efraimovega rodu (najmlajšega, trinajstega sina patriarha Jožefa).

DOMOVINA OLJKE IN OLJČNEGA OLJA JE GRČIJA

Kaj o oljki in njenih darovih pravijo grške legende?

Pozejdon, bog morja in Zevsov brat, je hrepenel po zemeljskih kraljestvih in zase zahteval Atiko, zato je svoj trizob postavil v atensko nekropolo, ki je postala vrelec slane vode. Kasneje je v mesto prišla boginja Atena in mesto v navzočnosti prvega kralja mirno vzela pod svojo zaščito z oljčno vejico. Jezen Pozejdon je Ateno izzval, a je vmes posegel Zevs in odredil božansko razsodišče, ki naj presodi, kateri izmed bogov bo postal zaščitnik mesta. Sodišče je skrbno poslušalo pričanja in se odločilo, da bo to postala Atena, kajti ona je bila tista, ki je mestu prinesla največje darilo – oljčno vejico.

Od takrat oljčna vejica v Grčiji simbolizira zmago, mir in blaginjo, pa tudi vstajenje in upanje, kajti med požigom mesta v 5. stoletju je oljka v požgani nekropoli pognala vejo še isti dan ter tako postala tudi simbol hitrega okrevanja in obnove Atencev v času soočanja s stisko.

Rodnost je še ena lastnost oljke, kajti Atena je boginja rodnosti, njen zaščitni znak pa oljka, eno izmed najbolj razširjenih in gojenih dreves v Grčiji. Družine, ki so želele več rodovitnosti na svoji zemlji, so se morale zazreti v drevo, pa tudi bogu Dionizu so poleg rož in sadja darovali še oljčne veje.

Kako pomembno drevo v grški zgodovini je oljka, priča tudi šport, kajti športniki so se na olimpijskih igrah mazali z oljčnim oljem, zmagovalci pa so bili okronani z oljčnimi listi. Oljčno olje je bilo uporabljeno kot gorivo za olimpijski ogenj, pa tudi v tempeljskih svetilkah, za žrtvovanje ali maziljenje duhovnikov in kraljev; kot osnovo so ga uporabljali pri zdravilih, mazilih in drugi kozmetiki ter seveda za kuhanje.

OLIVE IN OLJČNO OLJE ZA ČAROBNE NAMENE
– Z oljčnim oljem lahko narišite pentagram okoli elementa, ki ga želite zaščititi;
– če želite srečo, nosite oljčne liste;
– za preprečitev udara strele ali zlih namenom liste v vrečki obesite nad vrata ali pa iz njih spletite venec in ga prav tako obesite nad vrata ali pa v dimnik;
– za mirno, spokojno in blagoslovljeno gospodinjstvo po čiščenju oljčne liste operite v deževnici in jih postavite v kote doma;
– plodnost se zagotovi z nošenjem venca iz oljčnih listov;
– na oljčni list napišite ime Atena in ga pritisnite na čelo, da bo glavobol izginil;

OLIVE V ZDRAVILNE IN KOZMETIČNE NAMENE
Plodovi oljke zmanjšujejo holesterol v krvi, nadzorujejo krvni tlak, so odlični vir vitamina E, delujejo kot antioksidant in varujejo celice, zmanjšujejo simptome degenerativnih bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, benigni in maligni tumorji, ter krčne žile; preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, ščitijo celične membrane pred boleznimi, kot je rak; so odlična zaščita proti slabokrvnosti, izboljšujejo plodnost, igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravega imunskega sistema in so tudi odličen afrodizijak.
Odlikuje jih bogata in hranljiva vsebnost mineralnih snovi (natrij, jod, kalij, magnezij, železo, fosfor, jod), vitaminov in aminokislin, oleinskih kislin, ki ščitijo srce in ožilje, polifenolov, ki zmanjšujejo stres v možganih; oleinska kislina pa ohranja kožo mehko in zdravo.

Oljčno olje za kožo

Oljčno olje ima številne antioksidantske lastnosti, absorbira UV sevanje, pomaga pri popravilu celic in preprečuje njihove poškodbe. Linolna kislina je sestavni del oljčnega olja, ki pa je človeško telo ne proizvaja, in preprečuje izsuševanje kože. Antioksidanti (vključno z vitaminoma A in E) odpravljajo poškodbe kože in spodbujajo njeno obnavljanje, upočasnjujejo proces staranja in zmanjšujejo gubice, gladijo kožo in jo delajo prožno.