info@herbio.si

031 527 489

Sol

 

Sol težko označimo kot zelišče, kajti nima korenin, a je nepogrešljiva v človekovem življenju. Je kot, brezkoreninska zel vode in sonca. Kot pravi Khalil Gibran: ‘Obstajati mora nekaj svetega v soli. Ta je v naših solzah in v morju.’

Si je mogoče sploh zamišljati človekovo življenje brez soli? Verjetno ne. Sol simbolizira življenje samo. Od ravnotežja med soljo in tekočinami v telesu so odvisne osnovne fiziološke funkcije in če je to porušeno, se lahko pojavi bolezen.

Sol je pomemben, praktično povsod prisoten, del medicine že tisoče let. Uporabljali so jo kot zdravilo, kot podporo zdravljenju in kot preventivni ukrep, jo z uživanjem sprejemali v notranjost telesa ali pa nanašali na njegovo površino. Bila je zaščitni znak številnih civilizacij, zelo pomembna je bila tudi na Balkanu – Tuzla je poimenovana iz ‘tuz’, kar v turščini pomeni sol.

Ko je Lotova žena kljub prepovedi pogledala nazaj na goreče mesto Sodomo, se je spremenila v steber soli. Rimski duhovniki so sol potresli po mestu, kjer je nekoč stala Kartagina, da se tam prepreči vrnitev življenja. Alegoriji pa nasprotujeta temu, kar o soli vemo danes. Natrijev klorid (torej sol) je namreč prisoten v vsem človeškem telesu in igra ključno fiziološko vlogo v procesu ohranjanja življenja.

Veliko vlogo je igrala že v starodavni egipčanski medicini, kjer so njeno moč izkoristili za zdravljenje okuženih ran, izdelavo odvajal in antibiotikov, pri analnih infekcijah, kot razkužilo pri različnih epidemijah, za pospeševanje prekrvavitve, kot mazilo za oči in pospešitev poroda.
Kleopatra naj bi sol in blato iz Črnega morja cenila tako močno, da je domnevno pozvala svojega ljubimca Marka Antonija, naj osvoji to regijo, s čimer bi pridobila neomejeno ponudbo te čudežne stvaritve – seveda v lepotne namene.

Tudi stari Grki so jo uporabljali v medicinske namene, za izkašljevanje, kot pripomoček za povzročitev bljuvanja, kot zdravilo za vranico, čiščenje površinskih razjed, za zdravljenje kožnih bolezni, že takrat so poznali njene blagodejne učinke pri boleznih dihal, lajšala je tudi prebavne težave, pa še bi lahko naštevala. Herodot in Hipokrat sta prva razglasila zdravilno moč sprostitve v toplih vrelcih, obogatenih z morsko soljo, in postavila temelje današnji balneoterapiji.

Danes so znanstvene študije dokazale njene številne zdravilne učinke. Med drugim pomaga odstraniti zobne obloge, ki povzročajo vnetja dlesni in karies, vse bolj se uporablja kot podporno zdravljenje pri kožnih boleznih, odpravlja prhljaj, zmanjšuje vnetja, srbenje, bolečine in pomaga pri obnavljanju kože. Solne kopeli se pogosto uporabljajo za zdravljenje luskavice, atipičnega dermatitisa, kroničnih ekcemov in artritisa, lajšanje revmatskih bolečin …

Tudi homeopati pripravljajo in priporočajo terapije z morsko soljo za zdravljenje anemije, izgube apetita, izgubo teže, prehlad, za želodčne in črevesne motnje, drisko ali zaprtje, hemoroide, izpuščaje, revmatične težave, glavobole, utrujenost, pa tudi za zdravljenje kožnih mehurjev, aken, gljivic in različnih ran.

Mineralna sol je bogata s kalcijem in magnezijem ter izboljšuje hidracijo kože s krepitvijo pregradnih funkcij kože. Mineralne spojine izboljšujejo celični metabolizem (učinkovitost, s katero celice pretvarjajo hranila v energijo, pa tudi hitrost, s katero nove kožne celice zamenjajo stare), pospešujejo prekrvavitev in celo ščitijo pred UVB-žarki (ti predstavljajo 5 % ultravijoličnega sevanja, ki lahko prodre v povrhnjico, povzroča potemnitev kože, sončne opekline, alergijske reakcije, pa tudi kožnega raka). Prav tako pripomorejo k naravni vlažnosti kože, kajti delujejo kot črpalka hranil iz iz globjih ravni kože do povrhnjice, kjer uravnotežijo naravno prisotnost mineralov v celicah. Torej vlažijo kožo, ob tem pa tudi zmanjšujejo njeno hrapavost, mehčajo, gladijo, upočasnjujejo staranje kože, mirijo razdraženost, povečujejo absorbcijo vlage in hranil, povečujejo krvni pretok … Predvsem pa ohranjajo naravno vlažnost kože, njeno napetost in mladostni videz.

Yael Alkalay je sol primerjala z zlatimi ribicami, ki jih uporabljajo v nekaterih čudnih pedikurnih salonih. Tako kot ribice tudi mineralna sol nežno odstrani mrtve kožne celice s povrhnjice ter jo pusti bolj gladko ter sposobno absorbirati vlago in hranila.

 

 

 

Herbio izbor