info@herbio.si

031 527 489

Korinda

 

Korinda je zelnata tropska plezalka (natančno območje, od koder naj bi izvirala, ni določeno – eni trdijo, da sta njeni domovini Brazilija in Argentina, drugi Južna Mehika ali Karibi, tretji to čast pripisujejo Bermudskemu otočju), ki zraste do 3 m in je verjetno na evropska tla, sprva kot okrasna rastlina, prišla v srednjem veku, a natančne okoliščine niso znane.

Prvi jo je leta 1753 poimenoval botanik Carl von Linne, in sicer se cardiospermum – srčna semena – nanaša na kot grah velika semena temno rjave barve z belo liso v obliki srca; medtem pa halicacabum izhaja iz grške besede v pomenu sod soli in namiguje na okrogle oziroma balončkom podobne plodove. No, pri nas korindo, Mehičani imenujejo ‘mačji testitisi‘, prebivalci Puerto Rica pa ‘električna žarnica‘.

Glavne zdravilne lastnosti korinde ležijo v njenih listih in steblu, zadnje študije so pokazale, da so učinkovitejše, če so listi sušeni v naravni senci kot med procesom industrijskega sušenja. Najpogosteje je cenjena pri zdravljenju bolečin v sklepih, na Šri Lanki mlade poganjke koristijo za zdravljenje zlomov okostja, nekatere ženske prisegajo na njeno sposobnost preprečevanja sivenja las in urejanje menstrualnega ciklusa, drugi za zdravljenje revmatizma, bronhitisa ali kačjih ugrizov.

Ta rastlina je običajna v vzhodni regiji Indije in predstavlja pomemben del ayurvedskega sistema zdravljenja. Navzven se uporablja za zmanjšanje tumorjev, lajšanje revmatizma in bolečin v križu; njena korenina za urejanje zapoznele menstruacijo, lajšanje bolečin v hrbtu in artritis. Listi spodbujajo prekrvavitev, blažijo bolečine v sklepih, pripomorejo k hitrejšemu čiščenju toksinov iz telesa, blažijo vnetje ušesa. Na splošno ima celotna rastlina sedativne lastnosti; uporabljajo pa jo tudi za odpravljanje zaprtja in nelagodja v trebuhu ali pa v obliki tonika za lase pomaga pri zdravljenju prhljaja na lasišču.

Leta 1956 je bila korinda uvedena tudi v homeopatsko medicino kot pomoč pri: ekcemih, dermatitisu, luskavici, vnetjih, izpuščajih, suhi koži ali različnih alergijah, pri katerih lajša njene simptome, kot so kihanje, srbenje, izcedek iz nosu, solzenje, težko dihanje.

No, uradne znanstvene študije o korindi so povedale naslednje: znižuje povišano telesno temperaturo; je naravno protivnetno sredstvo in bogat vir antioksidantov, je močan antibakterijski pripomoček, znižuje raven krvnega sladkorja in blagodejno vpliva na raven inzulina v krvi, na artritis, močno naj bi delovala tudi proti nekaterim vrstam raka ter HIV-1 in HIV-2, zniževala pa naj bi tudi anksioznost v človeku.

Korinda je rastlina, ki pomaga koži v skoraj vseh pogledih, od zdravljenja ekcemov do bakterijskih okužb, lahko celo zmanjšuje otekline in bolečine zaradi artritisa. Blagodejno deluje na srbenje, pordelost ali izsušenost kože, preprečuje okužbe odprtih ran z bakterijami. V eni od študij o korindi je bilo ugotovljeno, da protivnetno deluje učinkoviteje kot paracetamol, zavidljiva pa sta tudi protibakterijski in antiglivični učinek.

Tako na kožo deluje trojno, kajti pri vnetjih kože, kot so ekcemi, ne pomaga samo zmanjševati vnetja in posledičnega srbenja, temveč zmanjšuje tudi sekundarne bakterijske okužbe. Nekatere raziskave so pokazale, da so lahko za sprožitev ekcemov zaslužne tudi glivice, torej korinda zmanjšuje tudi samo možnost okužbe.