info@herbio.si

031 527 489

Kafrovec

 

Kafrovec je zimzeleno drevo, ki počasi raste v višino vse do 15-ih metrov. Cveti med marcem in junijem, njegovi cvetovi, iz katerih zrastejo plodovi v obliki drobnih jagod rdečevijolične barve, pa so bele ali rumenobele barve in dvospolni.

Dom kafrovca predstavljajo Kitajska, Indija, Mongolija, Japonska in Tajvan. Drevo je znano po svoji silni trdoživosti, ki pretrpi vse najhujše, s čimer mu človek lahko postreže. Preživelo je tudi atomsko bombandiranje Hirošime, si opomoglo ter postalo simbol upanja, okrevanja in navdiha ljudem pri obnovi njihovih življenj. Leta 1973 so ga prebivalci Hirošime izglasovali za drevo mesta.

Drevo že od nekdaj gojijo zaradi eteričnega olja z značilnim vonjem v vseh njegovih delih in je v preteklosti nosilo pomembno vlogo v kulinariki (npr. za dodaten okus sladoledu) ter se uporabljajo tudi v ljudskem zdravilstvu.

Kafra je voskasta, bela kristalna snov z močnim vonjem in ostrega okusa, ki izvira iz lesa kafrovca. Pridobivajo jo s parno destilacijo, čiščenjem in sublimacijo kafrovega lesa, vej in lubja. Vsebuje cineol, linalol, evgenol, limonene, safrol, bisabolol, kampen, pinen … Hitro se absorbira skozi kožo, lahko pa se vnaša še z injekcijo, inhalacijo ali zaužitjem.

Kafra je naravni izdelek s številnimi aplikacijami v tradicionalnem in modernem zdravilstvu. Na območju Orienta se je včasih intenzivno uporabljala pri zdravljenju histerije, kot odganjalec kač in drugih plazilcev in ker je strupena za žuželke, je prišla prav tudi kot repelent. V zdravilne namene so jo koristili kot hladno sredstvo za lajšanje simptomov kongestije prsnega koša ter pri zdravljenju bolezni, povezanih z vnetji, kot so revmatizem, zvini, bronhitis, astma, bolečine v mišicah.

Med uporabo koži daje občutek hladu, ki je povezan s stimulacijo živčnih končičev, občutljivih na mraz. Povzroča topel občutek, aktivira in desenzibilizira senzorične živce, da lajša bolečino, srbečico in draženje na namazani površini.

V ayurvedskem medicinskem sistemu se koristi ekstrakt drevesa. Ta je učinkovit pri krčih in boleznih dihal, odstranjuje neprijeten vonj iz ust in izboljša okus v njih, stimulira srce in izboljšuje prekrvavitev – najprej širi žile in jih nato zožuje. Njegova vloga je ključna v respiratornem sistemu, saj pomaga pri izkašljevanju odvečne sluzi, kar izboljšuje tudi stanje grla. Povečuje izločanje urina in potenje, znižuje telesno temperaturo, lahko se znajde v vlogi afrodiziaka, glavni pomen pa nosi kot antiglivično sredstvo pri okužbah kože.

V novodobnem zeliščarstvu se uporablja predvsem v obliki eteričnega olja, notranja uporaba se odsvetuje. Les in listi predstavljajo uporaben analgetik ali stimulant, infuzija pa primeren inhalant pri zdravljenju prehladov in bolezni pljuč. Eterično olje deluje proti parazitom, krčem, kot antirevmatik, antirevmatik, kardiotonik, pomirjevalo. Deluje kot rahel lokalni anestetik in antibiotik ter se uporablja za zdravljenje bolečin v sklepih in mišicah, prebavnih težav, depresije, aritmije, kožnih bolezni, herpesa, kot balzam za razpokane ustnice, inhalant pri bronhialnih zastojih.

Pomlajuje kožo in spodbuja rast mladih, novih celic, obnavlja povrhnjico in odpravlja gube. Deluje protivnetno in protibakterijsko, tako predstavlja dobrega zaveznika pri različnih vnetjih, odpravlja akne in druge kožne izpuščaje. Pomirja razdraženo in utrujeno kožo, izboljšuje njen ten in odpravlja rdečico, jo dela gladko ter svilnato.

 

 

Herbio izbor