info@herbio.si

031 527 489

Jojoba

 

Jojoba (latinsko Simmodsia chinensis) je grmičasto drevo z mesnatimi modrozelenimi listi in temno rjavimi plodovi, avtohton v puščavskih regijah na jugozahodu ZDA in severozahodu Mehike, a raste v številnih puščavah sveta.

Ameriški Indijanci in Mehičani jojobino olje že dolgo uporabljajo v tradicionalni medicini za zdravljenje ureznin in drugih ran na koži, kot balzam za lase ali kremo za kožo, v kuhinji in pri svojih ritualih.

Tudi danes se zaradi mnogih blagodejnih lastnosti še vedno najpogosteje uporablja v kozmetične namene, a je dokazano tudi, da bi lahko postalo dober alternativni vir goriva, kajti raziskovalci v Združenih arabskih emiratih so ugotovili, da oddaja manj emisij in povzroča manjšo korozijo motorja, kot na osnovi nafte dizelsko gorivo.

Kaj je tako edinstvenega na jojobinem olju?

Ima posebno kemično strukturo, drugačno od vseh ostalih kozmetičnih olj. Gre pravzaprav za mono-nenasičeni tekoči vosek, ki tvori dolge verige maščobnih kislin in alkoholov (namesto velikih razvejanih molekul v drugih vrstah olja). To omogoča, da se jojoba zlahka absorbira v kožo in ne ostane na površini, pri čemer jo pušča prožno in mehko, ne da bi ostala mastna.

Rafinirano olje je popolnoma brez vonja in čudovite zlate barve ter odličen nosilec kot osnova za kozmetične ali aromatične izdelke. Ker ima vosek jojobe zelo nizko tališče, ostane v tekočem stanju ves čas in se lahko uporablja neposredno brez redčenja in brez puščanja mastnega občutka kot pri ostalih oljih.

Jojobino olje je kemično zelo podobno sebumu, naravnemu kožnemu vosku na površini človeške kože. Tega s staranjem (pa tudi z vsakim umivanjem ne odstranimo le prahu in umazanije, temveč tudi sebum, prav tako kožo dodatno izsušuje tudi hladen in suh zrak) naša koža proizvaja vse manj, kar povzroča gube, tanjšo in bolj krhko kožo, posledično pa tudi razvoj bolezni, kot so luskavica, prhljaj in rdečica (rozaceo), kajti dehidrirana koža je občutljiva na dražilne snovi in mikrobe. Jojobino olje nadomešča sebum, mehča kožo in zmanjšuje gubice ter deluje kot naravni vlažilec. Ker je tako podobno naravnemu telesnemu sebumu, ga koža z lahkoto absorbira in le redko povzroča alergijske reakcije tudi pri najbolj občutljivih posameznikih.

Nasprotno pa pri mladostnikih in tistih z mastno kožo jojobino olje raztopi odvečni sebum ter tako blokira pore in ustvarjanje aken. Po eni strani deluje kot globoko čistilo, po drugi pa antibakterijsko in protivnetno ter pomirja razdraženo kožo. Če se redno uporablja, lahko nadzoruje izbruhe aken in predstavlja varnejšo alternativo avstralskega čajevca.

Jojobino olje odlikujejo številne pomembne hranilne snovi, kot so vitamina E, B kompleks, minerali silicij, krom, baker, cink in jod, od koder prihaja njegova sposobnost za boj proti bakterijskim in glivičnim okužbam, kot so herpes, bradavice, akne … Jojoba tako deluje tudi naravno antibakterijsko in antiglivično – študiji na Univerzi v Michiganu in v farmacevtskem oddelku Univerze v Port Elizaeth so pokazale, da pet najpogostejših kožnih bakterij ne more preživeti v prisotnosti jojobe, vključno s stafilokoki.

Jojoba vsebuje tudi visoko raven antioksidantov, kar pomeni, da olje odlikuje neomejen rok uporabnosti, oksidanti v njem pa zmanjšujejo tudi proste radikale v koži ter preprečujejo razgradnjo celičnih sten, ki prispevajo k prezgodnjemu staranju in gubam.

Odlično naravno pomagalo je tudi pri sončnih opeklinah, razpokanih ustnicah, suhi obnohtni koži ali razpokanih stopalih in suhih rokah, ki jih mehča in gladi. Z vlaženjem, ki lajša srbenje in suhost, ter tvorjenjem zaščitne plasti je učinkovita pri težavah z ekcemi (alergična reakcija kože na različna dražila) in luskavico. Prav tako zmanjšuje tveganje nastanka sekundarnih okužb s preprečevanjem vstopa mikrobov skozi vneto in razpokano kožo ter nudi dodatno antibakterijsko in antiglivično zaščito, antioksidanti v olju pa lahko pomagajo tudi oslabelemu imunskemu sistemu.

Ne gre zanemariti učinkov jojobinega olja niti pri negi suhih in mastnih las, uravnavanju izpadanja in rasti novih las ter nadzorovanju prhljaja. Vitamini in minerali varujejo, negujejo in izboljšujejo splošno zdravje lasišča, sebum in druge sestavine pa omogočajo nemoteno rast las.

 

 

Herbio izbor