info@herbio.si

031 527 489

Islandski lišaj

 

Islandski lišaj je sestavljen iz alg in gliv, ki bivajo v obojestransko koristnem sožitju. Svoje hranilne snovi dobiva iz okolja, ki je lahko kontaminirano (večino lišajev po Evropi je bilo okuženih s padavinami černobilske nesreče), vendar je Islandija ena od najmanj onesnaženih držav na svetu.

Vsebuje do 70 % škroba in v preteklosti so ga uporabljali kot zasilno hrano v obliki kruha ali juhe, tradicionalno se še vedno uporablja kot sredstvo za zgoščevanje in kot aroma v alkoholnih pijačah.

Islandski lišaj je zelo cenjeno zelišče tako pri sodobnih kot tudi tradicionalnih zeliščarjih, kajti deluje kot močan antibiotik, ki se ga priporoča pri kroničnih pljučnih in prebavnih težavah, ljudska medicina pa ga je uporabljala še za zdravljenje raka (tumorjev). Pomembno mesto je našel tudi v tradicionalni kitajski medicini, prvi pa so se z njim seznanili domačini Islandije, ki so ga najprej predstavili danskim apotekarjem.

Tradicionalno so ga uporabljali za zdravljenje kroničnih pljučnih bolezni, bolezni pljuč in mehurja, za boj proti katarju (vnetju delov sluznice v žrelu, bronhijih), pomirja suh kašelj in olajšuje napredno tuberkulozo. Lastnosti tega zelišča zagotavljajo naravno zdravljenje ustnih in žrelnih membran, spodbujajo apetit in umirja izločanje želodčne kisline, tako deluje blagodejno na gastritis in želodčno razjedo, umirja tudi slabo prebavo in sindrom razdražljivega črevesja (drisko, grižo), vročico ter bruhanje; istočasno pa spodbuja delovanje jeter in žolčnika …

Nekoč so ga uporabljali tudi za celjenje ran: navlažene in vroče obloge z lišajem so položili na suho kožo, ekceme ali rane, ki so se zdravile počasi.

Vsebuje približno 50 % polisaharidov oziroma ogljikovih hidratov, ki z vodo tvorijo sluz in delujejo zdravilno. Grenčine v islandskem lišaju zdravijo slabokrvnost, lajšajo želodčne in črevesne težave (tako drisko kot tudi zaprtje), vračajo tek in krepijo odpornost telesa; kisline pa delujejo antibiotično in pomagajo k hitrejšemu celjenju kože zaradi ran, aken ali turov. Vsebuje tudi železo, jod in veliko vitamina B12, ki prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k normalnemu psihološkemu delovanju in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, nosi pa tudi pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk ter delovanju imunskega sistema.

Na kožo islandski lišaj tako zaradi svojih antibiotičnih učinkov deluje zelo blagodejno in pomaga pri celjenju ran, umirja akne, ture, izpuščaje, preganja glivice in preprečuje razvoj neprijetnih vonjav, ki jih povzročajo bakterije. Dobro čisti, vlaži in obnavlja kožo, nanjo pa deluje tudi antioksidantsko – jo torej ščiti pred soncem, varuje pred prostimi radikali (v onesnaženem zraku, ki onemogočajo globoko čiščenje in zdravljenje ter povzročajo staranje kože), umirja različna vnetja in blaži srbečico.