info@herbio.si

031 527 489

Evkaliptus

 

Evkaliptus je hitro rastoče zimzeleno drevo, ki izvira iz Avstralije. V Avstraliji se les uporablja kot gorivo, pogosto pa se uporablja tudi pri gradnji stavb in ograj.

Obstaja več kot 400 vrst evkaliptusa. Različne vrste se uporabljajo v različne zdravstvene in prehranske namene. Prav tako pa drevo služi kot zatočišče za mnoge vrste avtohtonih živali v Avstraliji.

Rastlina, ki izvira iz Avstralije, je v uporabi že več stoletij. Aborigini so z njeno pomočjo pozdravili marsikatero bolezen. Po letu 1700 se je evkaliptus razširil po vsem svetu in o njegovih blagodejnih učinkih na naše zdravje pričajo številne znanstvene raziskave.

Evkaliptus raste predvsem v Avstraliji, vendar evkaliptusovo olje pridelujejo po vsem svetu. Evkaliptusovo olje se uporablja na različnih področjih kot zdravilo, antiseptik, repelent, začimba in dišava, pomembno pa je tudi v industriji. Iz listov izbranih vrst evkaliptusa pridobivamo evkaliptusovo olje z destilacijo z vodno paro. Na trgu je evkaliptusovo olje razvrščeno v tri tipe glede na sestavo in končno uporabo: medicinski, parfumerijski in industrijski tip. Najbolj razširjeno je evkaliptusovo olje, ki ima več kot 70% cineola, zdravilne učinkovine, ki nam pomaga pri zdravljenju mnogih bolezni.

V številnih raziskavah je že bilo dokazano, da evkaliptusovo olje lahko uporabljamo za blaženje simptomov akutnega in kroničnega bronhitisa, tudi zdravljenje z njegovo pomočjo poteka bistveno hitreje. Tudi nekaterim bolnikom z astmo pomaga. Dnevna uporaba dokazano zmanjšuje frekventnost astmatičnih napadov. Za lažje dihanje vtremo nekaj kapljic evkaliptusovega olja v prsni koš.

Evkaliptusovo olje nam lahko pomaga za blaženje simptomov gripe in prehlada, predvsem pri zamašenih sinusih. Pol litra vode zavremo ter vanjo kanemo nekaj kapljic evkaliptusovega olja. Čez glavo si poveznemo brisačo in nato vročo paro inhaliramo. Z evkaliptusovim oljem ne smemo pretiravati, saj nas v nasprotnem primeru utegne boleti glava. Od 3 do 6 kapljic je dovolj za odmašitev dihalnih poti. Evkaliptusovo olje ima tudi antibakterijske in antivirusne učinke, zato bo okrevanje še toliko hitrejše.

Bolečine v mišicah pogosto spremljajo otekline in s pomočjo evkaliptusovega olja jih lahko hitro zmanjšamo. Protivnetni učinek evkaliptusovega olja ni nič manjši, če ga nanesemo na kožo, nato pa se skozi povrhnjico vanjo absorbira. Na boleča in otekla mesta nanesimo kapljico ali dve evkaliptusovega olja in bolečina bo kmalu popustila, oteklina pa splahnela.

Namesto da bi grgrali in ustno votlino spirali z ustno vodo, kupljeno v drogeriji ali lekarni, si raje pripravimo svojo. Antibakterijski učinek evkaliptusovega olja bo naredil svoje, stanje v naši ustni votlini pa se bo hitro izboljšalo. V kozarec mlačne vode kanemo od 3 do 5 kapljic evkaliptusovega, olja, premešamo ter nato spiramo ustno votlino. Preostanek tekočine vlijemo stran, saj se v nasprotnem primeru v njej utegnejo razmnožiti bakterije. Najbolje bo, da za vsako splakovanje pripravimo svežo ustno vodo.

 

Še to…

Eterično olje evkaliptusa tudi širi krvne žile in pospešuje cirkulacijo.

Kot antiseptik se evkaliptusovo olje lahko uporablja pri pospeševanju celjenja ran, opeklin ter ureznin. Učinkovito deluje tudi pri pikih insektov.

 

Ali ste vedeli?

V februarju 2016 so raziskovalci iz Srbije našli dokaze, ki podpirajo protimikrobno delovanje evkaliptusa. Prišli so do zaključka, da pozitivna interakcija med E. camaldulensis eteričnim oljem (drevo v družini Eucalyptus) in obstoječimi antibiotiki lahko privede do razvoja novih strategij zdravljenja za nekatere okužbe. Upajo, da bi lahko s to lastnostjo sčasoma zmanjšali potrebo po antibiotikih.

 

 

Herbio izbor