info@herbio.si

031 527 489

Damaščanska vrtnica

 

“Kdor se ne upa dotakniti trnjev,
naj nikoli ne hrepeni po vrtnici.”
– Anne Bronte

Dehteče, lepe, nežne a nevarne … Pravijo, da ne obstaja rastlina, ki bi bolje predstavljala žensko, kot vse njene kvalitete predstavi vrtnica. Vendar pa se v tej čudoviti rastlini skriva še mnogo več, kot kaže njena zunanjost.

Damaščanska vrtnice ali latinsko Rosa damascena je ena izmed najpomembnejših vrst iz družine Rosaceae – družine, znane pod funkcijo okrasnih rastlin, ali še bolje, kot kralji cvetja. Znana je predvsem po svojih učinkih dišavljenja, v preteklosti pa so njeno vodo oziroma hidrolat pršili na porokah z namenom, da se zagotovi srečen zakon. Vrtnica je namreč najbolj znan simbol ljubezni in čistosti, njena uporaba pa vključuje tudi pomoč pri meditaciji ali molitvi.

Obstajajo dokazi, kako starodavna rastlina je to, kajti njene, več kot 30 milijonov stare, fosile najdemo v Ameriki, njen izvor pa sicer kaže na Bližnji Vzhod, natančneje Iran – nekdanjo Mezopotamijo, zibelko današnje civilizacije. V tej državi še danes velja močna navezanost na to dehtečo rastlino, imenovano tudi Cvet preroka Mohameda, saj mnogi zatrjujejo, da jih njena dišeča aroma spominja prav nanj. Njena destilacija izvira iz poznega 7. stoletja, pa tudi danes se večinoma ta rastlina goji največ na tem področju, njeno olje pa zaradi pomanjkanja naravnih in umetnih nadomestkov, sodi med najdražje na svetovnih trgih.

V starodavni medicini se je damaščanska vrtnica uporabljala za zdravljenje bolečin v trebuhu in prsih, za krepitev srca, lajšanje tegob menstrualne krvavitve in prebavnih motenj, različnih vnetjih.
Severnoameriški Indijanci njeno korenino uporabljajo kot sredstvo za lajšanje kašlja. Koristno je tudi kot nežno odvajalo, olje vrtnice pa zdravi depresijo, žalost, stres in napetost. Pomaga pri zmanjševanju žeje, celjenju ran ali posebnih ženskih ‘pritožbah’, in je zelo koristno za zdravje kože. Vdihavanje njenega vonja deluje izredno blagodejno pri glavobolih, migrenah in alergijah.

Rastlina vsebuje do 400 različnih sestavin, med njimi terpene, glikozide, flavonoide in antociane, tanine … ki delujejo pozitivno na zdravje ljudi. Farmakološko delovanje vrtnice je zelo široko, večina učinkov na osrednje živčevje je hipnotična, deluje tudi kot analgetik, kardiovaskularno, antimikrobno, antioksidantsko, protivnetno …

V ajurvedi se uporablja pri nepravilnem srčnem utripu, kroničnem bronhitisu, zaprtju, težavah z jetri in žolčnikom, za zdravljenje kandide.

Hidrolat ali rožna voda vrtnice je pridobljena s parno destilacijo cvetnih listov damaščanske vrtnice in so jo v preteklosti uporabljali za dobrodošlico gostom, med verskimi obredi, za duševno in/ali telesno zdravljenje.

Hidrolat vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, C in E ter deluje antivirusno, baktericidno, poživljajoče in pomirjajoče, antiglivično, protivnetno, antispazmodično, dekongestivno. Pomaga pri razjedah ustne sluznice in vnetem grlu, vnetem mehurju, bruhanju, slabosti in težavah z jetri, blaži tudi razdraženost oči. S pršenjem po koži dobite odličen naravni parfum ali dezodorant, kot tonik je primeren za vse tipe kože, še posebej pa za suho, zrelo, poškodovano, zgubano, pomirja tudi zaradi sonca prizadeto kožo. Čisti, vrača vitalnost, vlago in sijaj, ohranja njen naraven Ph, zmanjšuje rdečico, zaradi svojih sestavin preprečuje nastajanje prezgodnjih gubic in spodbuja obnavljanje kože. Primeren je tudi za nego suhih in poškodovanih las, ki jim prav tako kot koži vrača vlago in lesk.

Naravnost odlično pa se obnese kot dodatek kopeli ali dišava za prostor, kajti s svojim omamnim, nežnim vonjem po vrtnicah pomirja, umirja stres, predvsem pa vrača energijo in veselje.

“Moje roke bodo postale umazane od držanja tvojega srca,
oblikovanega po podobi vrtnice.
Ljubezen je namreč kot vrtnarjenje –
zemeljsko in treba je delati, da ostane živo.
– Jarod Kintz, This book is not for sale