info@herbio.si

031 527 489

Breza

 

Ime breze (Betula v botaničnih krogih in birch v angleščini) je zelo starodavno. Eni trdijo, da izhaja iz sanskrta – bhurja – in pomeni ‘drevo, katerega lubje se uporablja za pisanje,’ kajti nanjo so zapisovali mnoge verske tekste; drugi so prepričani, da izvira iz indoevropske besede ‘bher’ v pomenu sijoče belo. Druidi so govorili o dami ali gospe gozda, kajti vitko, 10–20 metrov visoko, drevo izžareva izjemno lahkotnost, eleganco in milino, po dežju pa svojo okolico ovija v dišeč vonj. Ker je prvo drevo, ki po zimi ozeleni, je za njih simbolizirala prenovo, ponovno rojstvo in začetek.

Različni narodi jo smatrajo kot magično drevo ter jo množično koristijo v zdravilne in prehrambene namene. Pri ameriških Indijancih velja za sveto darilo junaka Wenabozho ter se njen les uporablja za slovesno zavijanje trupla in priprave na pogreb. Verjamejo, da so breze imune na udar strele in torej predstavljajo odlično zatočišče med nevihto, njen les pa je uporabljen tudi za marsikatero domače opravilo – izdelavo kanuja, vigmana, košar, umetnin, zemljevidov …

V srednjem veku je veljala za ‘drevo modrosti’, kajti z brezino šibo so učitelji kaznovali lene učence, v 16. stoletju pa so jo krstili za ‘evropsko drevo ledvičnih bolezni’. Italijanski zdravnik Mattiola je namreč z njo takrat uspešno zdravil kamne v ledvicah in mehurju.

Breza je naravni adstrigent, antibiotik, antidiabetik, antidiarorik, antirevmatik, antiseptik, diuretik, arterosklerotik in tako naprej. Vsebuje natrij, kalij, fosfor, tanine, proteine, lavone, grenčine, organske kisline, saponine, sladkorje, fenolne glikozide, vitamin C, invertni sladkor, betulin … Zdravilni so vsi deli drevesa.

Brezino listje je eden izmed najmočnejših naravnih rastlinskih diuretikov, ki normalno uriniranje pospešuje tudi do 5-krat. Kot diuretik deluje naravno dezinfekcijsko in razstrupljevalno, odganja bakterijske okužbe sečil, ledvic, mehurja, krvi, jeter, vodenico, pankreas; odpravlja kamne v žolčniku, ledvicah in mehurju, parazite v črevesju; zdravi anemijo, skurbut, izpadanje las, celulit, ciste na jetrih in ledvicah; blagodejno deluje na revmo, protin, otekle in boleče sklepe, kožne bolezni, vročino, sladkorno bolezen …

Svež sok, ki se z zarezami v lubje drevesa zbira na začetku pomladi, so kot preventivo koristili že v ljudski medicini, pa tudi danes se priporoča za zdravljenje bolezni krvi, jeter, žolča, ledvic, mehurja, zlatenice, skurbuta, vodenice, bolečega grla, različnih ran; za odpravljanje izpuščajev na koži in drugih nečistoč; za krepitev lasnih korenin in celotnega organizma.

Lubje je primerno za zunanje zdravljenje različnih bolezni in nečistoč na koži – izpuščaje, razjede, pretirano znojenje, prhljaj – in notranjo uporabo pri kroničnih boleznih kože in pljuč, vodenice, protina.

S suho destilacijo lesa in lubja pridobivajo brezin katran, ki ga odlikuje visoka vrednost taninov. Uporablja se kot repelent v boju proti insektom, za lajšanje revmatičnih obolenj, kot pospeševalec celjenja kožnih ran in razjed, za čiščenje kože. Preprečuje nastanek ali širitev garij ter drugih sprememb zaradi bakterij in kožnih zajedalcev.

Breza tako predstavlja pomembno darilo narave tudi v kozmetične namene. Vsebuje vitamine B1, B2, A, C in E nosi pomembno vlogo pri razstrupljanju in prenavljanju, deluje pa še astrigentno, torej oža pore in iz njih izpira odvečno maščobo. Ob tem hkrati še čisti in zdravi, kar jo dela primerno tudi za nežnejšo in občutljivejšo kožo.