info@herbio.si

031 527 489

Breskev

 

Taoistična zgodba iz kitajske mitologije pripoveduje o breskvi kot magičnem drevesu življenja, ki rodi svoj sadež vsakih tri tisoč let. Tisti, ki poje to sadje, postane nesmrten. Breskev na Kitajskem predstavlja simbol boginje matere, ki v svojem sadežu prinaša eliksir življenja.

Breskev in predmeti, okrašeni s tem slastnim sadežem ali njegovimi motivi, so bili v preteklosti močno cenjena darila. Potniki so jih s svojimi karavanami iz Kitajske najprej prenesli v Perzijo in jo okoli 400 let p. n. š. ‘izvozili’ v Grčijo. Današnje ime ji je osnoval Theophrastus, botanik in Aristotlov učenec, ki je mislil, da prihaja iz Perzije, in jo najprej poimenoval ‘Persikon malon’ – perzijsko jabolko (sčasoma je postala pesca in nato peach – angleško breskev).

Stari Egipčani so jo uporabljali kot daritev bogu tišine, Rimljani pa so jo seveda povezali z Venero. Verjeli so, da je breskev čudežni afrodizijak z magičnimi lastnostmi.

Koščice, lubje in listi vsebujejo nizke koncentracije cianida, ki se šteje za terapevtsko sestavino zlasti za raka (tumor). Je eno od najmočnejših zelišč za spodbujanje prekrvavitve, zato je uporabno pri spodbujanju menstruacije, prav tako pa lajša vnetja mehurja in druge težave s sečili ter deluje kot blago odvajalo. Pomaga pri izkašljevanju, blagodejno deluje na pljuča, nos in grlo, lajša bolečine v prsih in krče.

Lubje in koreninski izvlečki vsebujejo tudi floretin, ki deluje antibiotično. Indijanska plemena v Severni Ameriki so jih uporabljala za pomiritev vnete kože, tako da so obloge iz mletih ter prevretih breskev in grozdja položili na rano in povoje menjali večkrat dnevno, vse dokler se rana ni zacelila.

Breskve so bogate z vitaminom A, ki se odlično bori proti posledicam staranja, vsebujejo tudi vitamine B, folno kislino, vitamin C, kalcij, vlaknine, kalij in malo cinka. Beta karoten pomaga pri gradnji močnega imunskega sistema, ki preprečuje poškodbe zaradi prostih radikalov in druge bolezni kože. Bogate so tudi z polinenasičenimi maščobnimi kislinami (vključno z linolno in oleinsko kislino), ki pomagajo koži, da ohranja vlažnost in elastičnost. Predstavljajo pomemben vir antioksidantov, ki preprečujejo staranje kože, prav tako pa sestavine ožajo pore in uspešno zavirajo nastajanje mozoljev, zaradi česar koža postane mehka in voljna.

Tako je tudi olje iz breskovih koščic odličen vir vitaminov in mineralov, zaradi svoje lahkosti primerno za suho, utrujeno, vneto, zrelo pa tudi mladostno kožo, nagnjeno k zamašenim poram. Blaži srbečico, nastalo zaradi ekcemov, kožo hrani in jo mehča, primerno pa je tudi za nego občutljive kože okoli oči.