info@herbio.si

031 527 489

Bombaž

 

Bombaževec vrste gossypium herbaceum, ki ima precej velika semena, porasla z do 25 mm dolgimi vlakni in sivozelenim puhom, ter cvetove svetlo rumene barve, prihaja iz južne Afrike, a ga najdemo po skoraj vseh kontinentih. Ljubi sončno svetlobo in tople temperature, tako mlade rastline umrejo pri desetih stopinjah celzija, starejše pa se upirajo mrazu do dveh stopinj nad ničlo.

Herodot je prvi opisal to rastlino v 5. stoletju pred našim štetjem: »V Indiji raste drevo, katerega plodovi so lepši in uporabnejši od ovčje volne. To ‘drevesno volno’ predejo, tkejo in stiskajo.« Od tod legenda o tej ‘ovčji rastlini’, po kateri naj bi drevo zrastlo iz ovce.

Bombaž se je pri mumificiranju uporabljal že v egipčanskih časih, danes pa običajno kot tkanina za izdelovanje oblačil. Vendar lahko njegova semena lahko tudi jemo. Nekoč se je kot prehranjevalni dodatek uporabljal za blaženje menstrualnih krčev, zdravljenje nepravilne krvavitve, po rojstvu otroka pa so ga mamice jedle za povečanje izločanja mleka iz mlečnih žlez. Uporabljalo se ga je tudi za ustavljanje notranjih krvavitev, premagovanje slabosti, driske, vročine in glavobola. Izvleček bombažnih semen so preizkušali kot potencialno moško kontracepcijo, a so ugotovili, da lahko povzroča neplodnost. V laboratorijskih študijah pa so na podganah z njim predčasno zaustavljali njihovo brejost.

Kot tradicionalno zeliščno sredstvo so njegove liste in semena uporabljali za zdravljenje griže in glavobolov, dobro pa se je obnesel tudi kot antiseptik, za ožanje krvnih žil, blažilo ali pa za celjenje rane.

V ayurvedi izvlečke bombažnih semen uporabljajo pri motnjah neravnovesja, kot so paraliza, zaprtje, napenjanje itd.; z njimi premagujejo utrujenost, izčrpanost, omotico, omedlevico, srčne težave, zdravijo gnojne rane, gastritis, pekoč občutek v očeh, strupene ugrize, rane in razjede; blažijo bolečine, paralizo in druge veno-mišične težave, uporablja pa se še proti staranju in kot afrodizijak.

Izvleček iz bombažnih semen ščiti kožo in pomaga pri izboljšanju njene pregradne funkcije ter deluje rahlo protimikrobno; pomaga koži obnoviti njeno zunanjo plast in zmanjšuje učinke potencialno dražilnih snovi, kot so ostra mila in čistila. Neguje kožo, pospešuje njeno regeneracijo, pomirja obstoječe draženje in zmanjšuje njeno razdražljivost. Pogosto se uporablja v izdelkih za občutljivo kožo in s svojimi naravnimi sestavinami pomaga obnoviti njeno mehkobo in prožnost.

Bogat z vitaminom E, palmitinsko kislino, oleinsko in linolno kislino izvleček iz bombažnih semen vlaži, gladi kožo in ji daje mehak videz. Čisti lase in kožo, ohranja voljnost tako las kot kože, gladi nepravilnosti in pomirja kožo, lase pa še dodatno globinsko krepi in vlaži. Aminokisline pomagajo ohranjati lase zdrave in sijoče, proteini v njem pa večajo volumen tudi suhih, pustih in s kemičnimi postopki poškodovanih las.

 

 

Herbio izbor