info@herbio.si

031 527 489

Mandljevec

 

Drevo mandljevec izvira iz Srednje Azije, spada v družino vrtnic in cveti z belimi ali nežno rozastimi cvetovi. Je zelo cenjeno v mnogih kulturah, omenjeno že v Svetem pismu, kjer je njegov plod – mandelj – predstavljen kot eden boljših plodov, mandljev cvet pa se v krščanskem simbolizmu pogosto povezuje z Jezusom in Marijo (mandeljni obkrožajo Jezusa kot simbol Marije). Na Kitajskem mandelj predstavlja simbol trajne žalosti a tudi ženske lepote.

Gojeni mandeljni se omenjajo že od zgodnje bronaste dobe dalje (3000–2000 p. n. š.), našli so ga tudi v Tutankamonovi grobnici. Verjetno je bil ravno mandljevec eno prvih kultiviranih sadnih dreves.

Zdravilne koristi njegovega plodu – mandeljna – vključujejo izboljšanje prebave, preprečevanje raka, lajšanje glavobola in drugih bolečin, spodbujanje izločanja vode, lajšanje kašlja, blaženje težav z jetri ali srcem, zniževanje krvnega tlaka in holesterola v krvi …
Tradicionalna kitajska medicina uživanje plodu priporoča za krepitev pljuč, ayurveda pa ga šteje kot močno hranilo za možgane in živčni sistem. Spodbujal naj bi visoko intelektualno raven in dolgo življenjsko dobo. Tudi mandljevo olje v ayurvedi in unani tibb (grško-perzijski sistem medicine) velja za afrodizijak, deluje pa še protivnetno, spodbuja imunost in ima antihepatoksične učinke.

Mandeljni so hranilna elektrarna, kajti ponujajo bogat vir kalcija, vlaknin, folne kisline, magnezije in kalija. Prav tako je tudi mandljevo olje poleg mnogih vitaminov in mineralov bogato z vitaminom E, kislinami: oleinsko, stearinsko, palmitinsko, linolno in linolensko; proteini, kalijem in cinkom.

Obdarjeno je z vitaminom E, naravnim antioksidantom, s katerim lahko kožo zaščitimo pred oksidativnim stresom in UV-poškodbami ter jo obdržimo mehko in voljno. Vitamin E pomaga pri tvorjenju kolagena, prav tako pa je olje bogato še z beljakovinami in aminokislinami, ki so prav tako potrebne za tvorjenje kolagena, ki preprečuje dehidracijo kože in upočasnjuje njeno staranje.

Vsebnost vitamina A pomaga zmanjšati izbruhe aken in zaradi aken povzročene brazgotine. Njegova lahka struktura omogoča prodrtje globoko v kožo, jo mehča in čisti umazanijo, nabrano v pore kože ali lasnih mešičkih. Tako je odlično za odstranjevanje ličil, še posebno okoli oči.

Varno se lahko uporablja tudi na občutljivi koži, saj načeloma ne povzroča alergijskih reakcij, dobro se obnese tudi za zmanjševanje temnih kolobarjev in vrečk pod očmi (če ga tja redno nanašamo pred spanjem, naj bi po dveh tednih nastala opazna razlika).

Uporabno je tudi za takojšnje lajšanje bolečin in umiritev rdečine po izpostavljanju soncu, ki je povzročilo vnetje kože. Prav tako lajša težave, povezane z ekcemi in luskavico, ki so posledica zunanjih in notranjih sprožilcev. Prizadeta koža je na teh območjih suha in srbeča, praskanje pa stanje še poslabša, kajti poškodovana povrhnjica je bolj dovzetna za bakterijske in glivične okužbe. Blago hipoalergično mandljevo olje zmanjšuje srbenje, vlaži in mehča kožo.

Odlično je tudi za dojenčke, ki so zaradi uporabe plenic nagnjeni k izpuščajem na občutljivi koži. Zdravniki navadno za vneto kožo zaradi drgnjenja materialov ob njo predpišejo mazila na osnovi cinka, pri čemer mandljevo olje, ki je bogato s cinkom, predstavlja odlično naravno alternativo.

Mandljevo olje se zaradi visoke vsebnosti beljakovin uporablja za lajšanje bolečin v mišicah, kar se dosega z masiranjem utrujenih mišic ali doseganje sprostite z aromaterapijo.

Pomanjkanje magnezija, kalcija in cinka povzroča slabo rast las in njihovo izpadanje, mandljevo olje pa je bogato z vsemi temi minerali, krepi lase in zmanjšuje njihovo razcepitev. Podobno deluje tudi na nohte, saj vsebuje tudi znatne količine B-kompleks vitaminov in železa, ki pomagajo k izboljšanju zdravja nohtov.