info@herbio.si

031 527 489

Brin

 

 Brin je majhen grm, visok od 4 do 6 metrov in široko razširjen po vsej severni polobli. Njegovi listi so igličasti in zeleni, brinove jagode pa dozorijo v dveh letih, tako da se istočasno na grmu lahko znajdejo modro-črne in zelene (nezrele) jagode.

Brinov grm je kot eden izmed treh dreves, iz katerega je bil zgrajen Salomonov tempelj, omenjen že v Stari zvezi. Z angelsko pomočjo naj bi pred Jezabelinim zapeljevanjem ščitil preroka Elijo, na pomoč pa je priskočil tudi Jezusu med begom zaradi Herodovega poboja nedolžnih otrok.

Medicinska uporaba tega majhnega drevesa sega v čase zgodnjih grških in arabskih zdravnikov. Med izbruhi kuge in koz so ljudje žvečili brinove jagode, njegov les in veje pa sežigali po mestih in vaseh, da bi razkužili zrak, kajti njegova esenca uničuje bakterije, klice in viruse.

Brinove zdravilne lastnosti so v preteklosti s pridom uporabljale mnoge kulture. Indijanci so z njim zdravili prehlad, gripo, artritis, bolečine v mišicah in težave z ledvicami. Avtohtoni prebivalci Evrazije so cenili njegove antiseptične učinke, kajti učinkovito ščiti rane, da se ne razvije tetanus ali kakšno drugačno vnetje. Z njim so zdravili kožne bradavice in druge kožne izrastke, protin, rak, razdražen želodec ter različne bolezni sečil in ledvic, bronhitis, črevesne okužbe, herpes, zunanje rane …

Primarne kemične sestavine tega zelišča vsebujejo eterično olje, seskviterpene, flavonoide, glikozide, tanine, podofilotoksin in vitamin C. Tudi danes so brinove jagode koristne pri zdravljenju okužb, zlasti urinarnega trakta, mehurja, ledvic in prostate. Njihove antiseptične lastnosti pomagajo odstraniti toksine iz telesa, spodbujajo aktiven boj proti bakterijam in kvasovkam, povečujejo pretok prebavnih tekočin, izboljšujejo prebavo in odpravljajo pline ter želodčne krče. Kot diuretik odvajajo vodo in s tem prispevajo k izgubi teže, njihove protivnetne lastnosti pa so idealne za lajšanje bolečin in vnetij, povezanih z revmo in artritisom. Poleg tega blagodejno delujejo na simptome astme, prehlada (lajšajo izkašljevanje) in cistitisa.

Čeprav so brinove jagode neškodljive za zdrave ljudi, odsvetujejo množično uporabo za ljudi s težavami z ledvicami in nosečnice, enako pa velja tudi za brinovo eterično olje.

Eterično olje brina

Eterično olje pridobivajo s parno destilacijo zrelih brinovih jagod in vsebuje več kot 70 različnih sestavin: alfa pinen, beta pinen, limonen, mircen, sabinen, terpinen … Terapevtsko učinkuje kot: antiseptik, antitoksik, afrodiziak, astringent, diuretik, detoksik, emenagog, rubefaciens.

Izboljšuje krvni obtok in pomaga pri odstranjevanju strupov in sečne kisline iz telesa, tako uspešno pomaga pri boleznih, ki so povezane z nepravilnim kroženjem krvi in kopičenjem toksinov v krvi – revma, artritis, protin, ledvični kamni. Hitro prodre skozi kožo in sprošča mišične krče, napne ohlapne mišice in daje občutek trdote, pomaga zdraviti zobobol, krepi oprijem dlesni na zobe ter jih ščiti pred rahljanjem in izpadanjem, ustavi izpadanje las, širi krvne žile in tkiva pod kožo ter s tem pospešuje zdravljenje globje ležečih tkiv, pomaga v boju proti celulitu in predmenstrualni napihnjenosti (lajša bolečine in pomaga urediti menstrualni ciklus), čisti kožne pore in sebum žlez, ki preprečuje nastanek aken in drugih kožnih bolezni ….

Brinjevo eterično olje je primerno za vse vrste kože in zelo učinkovito pri problemih z aknami, ekcemi, mastno kožo, psoriazo, prhljajem, zavira tudi nastajanje gub. Predvsem pa odlično blaži in preprečuje vnetja na koži, pospešuje bledenje brazgotin in samo celjenje odprtih ran ali podplut; odlično se obnese za masiranje utrujenih ali revmatično prizadetih mišic ter bolečih sklepov pri putiki.

 

 

Herbio izbor