info@herbio.si

031 527 489

Zaljubljeni v sonce

 

Prosti čas najraje preživljamo v naravi v sončnem vremenu, se razvajamo, lenarimo ali pa preživljamo čas s športnimi in drugimi aktivnostmi. Sonce dobro vpliva na počutje, pomirja dušo in dvigne razpoloženje. Sončna svetloba blagodejno vpliva na kožo, saj spodbudi nastajanje vitamina D, ki je nujno potreben za zdravje.

V zadnjih nekaj letih se je ozonska plast stanjšala in je pretirano sončenje in izpostavljanje ultravijoličnim žarkom izjemno škodljivo (opekline od sonca, alergije na sonce…). Pretirana izpostavljenost sončnim žarkom je pa tudi najpomembnejši zunanji dejavnik, ki vpliva na staranje kože. Škodljivi učinki žarkov sonca povzročijo kar do 70 % staranja kože.

Poznamo dve vrsti ultravijoličnih žarkov.

• UVB so kratki valovi ultravijolične svetlobe in porjavijo obe vrhnji plasti kože. Do usnjice prodre le nekje 10% te svetlobe, pa je vseeno dovolj, da vezi med kolagenom in elastinom propadejo, s tem koža izgubi svojo prožnost in tako pride do prezgodnjega staranja kože.

• UVA so dolgi ultravijolični valovi, ki imajo največjo moč ob ekvatorju in na višjih nadmorskih višinah. Ti žarki prodrejo še globlje v podkožje, izgubi se še več prožnosti in zato pride do gubanja in prezgodnje staranje kože je neizogibno.

Zaradi vsega naštetega se moramo v sončnih dneh paziti in še posebej koži nameniti posebno pozornost ter primerno zaščito pred soncem.

Nasveti za zaščito pred soncem

• Ne izpostavljamo se soncu v času med 11. in 16. uro. Takrat je najbolje, da se umaknemo v zaprte hladne prostore.
• Voda in pesek odbijata sončne žarke in le ti se odbijejo na našo kožo. Zato se redno (vsake 2-3 ure) mažemo z zaščitno kremo.
• V kolikor se sončnim žarkom ne morete izogniti, poskrbite, da se ustrezno zaščitite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, ki zadržijo UVA, kot tudi UVB žarke.
• Zaščitna sredstva na kožo vedno nanesite vsaj pol ure pred odhodom na sonce. Nanesite jih v debelem sloju in počakajte, da se vpijejo v kožo.
• Čeprav zaščitna sredstva nosijo oznako vodoodporno, je treba kremo po vsakem kopanju znova nanesti na kožo, ker se le ta vseeno malo izpere in nima več istega učinka.
• Novorojenčki in majhni otroci naj med 10. in 17. uro ne gredo neposredno na sonce.
• Ljudje s svetlo in občutljivo kožo naj se prav tako izogibajo opoldanskim uram, saj lahko dobijo opekline prej kot v 5 minutah.
• Zaščitimo se tudi s klobukom, ki ima široke krajce, s sončnimi očali, zaščitno kremo in oblačili z dolgimi rokavi iz goste tkanine svetlih barv.
• Vedeti moramo, da nam popolne zaščite ne nudi nobena krema.

 

Bela ali rjava polt?

V želji po lepi, rjavi polti se mnogi poslužujejo solarija ali dolgotrajnega izpostavljanja soncu, kar lahko naši koži in na splošno telesu izjemno škodi. Zagorelost že dolgo ni več modni trend in je zdravju nevarna, v kolikor pa želimo do naravne porjavitve, lahko posežemo po naravnih pripravkih. Na srečo obstaja mnogo naravnih načinov pridobivanja rjave polti, kot so samoprjavitveni izdelki, olja in masla za porjavitev, potemnitveno olje. Olja ali masla ali ustrezna kombinacija obojega z rastlinskimi izvlečki, ne vsebujejo naftnih derivatov, parabenov, silikonov ali umetnih barvil in z njimi zagotovimo koži najboljšo hranilno in vlažilno nego, zraven pa še lep zagorel izgled.

Pri nanašanju teh pripravkov moramo biti previdni, saj so lahko spojine fototoksične in lahko v stiku z UV žarki pride do reakcije na koži, ki se kaže v obliki srbečice, rdečine, mehurjev, opeklin ali pa povzroči trajne pigmentne madeže (hiperpigmentacija). Zato se po nanosu takih izdelkov ne izpostavljamo soncu.

Torej kakšno sončno kremo uporabiti?

Katera je najboljša krema za sončenje?

Želite naravno kremo za sončenje?

Izberite pravo zaščito pred soncem!

 

Herbio kozmetika je izredno nežna in uporablja sestavine, ki so podobne in učinkovite kot naravne, uporabite pa jo lahko tudi za otroke, kot tudi za vaše domače živali. Primerna je za vse kožne tipe, kot tudi za posebej občutljivo kožo.