info@herbio.si

031 527 489

Švedska grenčica

 

Kot že ime pove, je bila švedska grenčica proizvedena na švedskem in ima zelo bogato zgodovino. Mešanico je prvič sredi leta 1500 razvil doktor Fillipus Paracelus, švicarski fizik. V naslednjih nekaj stoletjih je bil recept izgubljen, dokler ni doktor Claus Samst dobil formulo od starejšega sorodnika in v 18. stoletju začel izdelovati tinkturo. Doktor Samst je začel izdelovati formulo in napisal rokopis o različnih boleznih, ki so bile ozdravljene s švedsko grenčico. Pomembno je omeniti tudi Mario Treben, avstrijsko zeliščarko, ki je zdravilo popularizirala med svojim delom v začetku 20. stoletja. Njena knjiga Zdravje iz božje lekarne razlaga, da ji je prijatelj predlagal zdravilo za ponavljajoče se bolečine v telesu, in tako je z grenčico premagala tifus. S svojim zeliščarskim znanjem je pomagala sebi in drugim. Nanjo so se začeli obračati posamezniki, ki v sodobni medicini niso našli učinkovitih odgovorov na svoje težave.

 

Švedska grenčica, mešanica zelišč

Mešanica je sestavljena iz zelišč kot so aloja, cimet, koren angelike, koren kurkume, črni jesen, mira, koren rabarbare, sena, jesenski žafran, kafra in manitol.

Angelika           Rabarbara

Sestavine teriaka:
Semena janeža, cvetovi lavande, kurkuma, ingver, cimet, semena angelike, korenina perunike, koren omana, smola mire, koren kolmeža, korena svišča, nageljnove žbice, jesenšček, morska čebulica, koren baldrijana, seme kardamoma, skorja kaskarilije.

 

Ali ste vedeli?
Teriak je pomembna sestavina grenčice. Je na predpisan način pripravljena mešanica, sestavljena iz velikega števila rastlinskih snovi in ostalih sestavin z domnevno močnimi zdravilnimi lastnostmi, je univerzalno zdravilo. Receptura sega v čas starih Grkov, poimenovan kot eliksir življenja. Pri Rimljanih so ga kralji in vladarji uporabljali kot zaščito pred zastrupitvami. Recept se je skozi zgodovino spreminjal. Pripravljali so ga farmacevti zeliščarji s skrbno izbranimi in originalnimi zelišči vse do Benečanov, ki so teriak pripravljali več kot štiristo let do časa pred prvo svetovno vojno, ko je postal bolj popularen in praktičen aspirin. Švedska grenčica po Marii Treben je današnja receptura takratnega teriaka in ima sestavine prilagojene današnji zakonodaji.

 

…in kaj svetujejo zeliščarji?

Nekaj težav pri katerih švedska grenčica zagotovo pomaga olajšati ali celo odpraviti tegobe:

• kot najpogostejša težava modernega časa je vsa pregrešna hrana, ki nam nemalokrat dela težave kot so zgaga, prebavne motnje, napihnjenost in bolečine v trebuhu. Jedilna žlica švedske grenčice, katero damo v kozarec vode ali zeliščnega čaja. To mešanico popijemo trikrat na dan, po obroku.

• obkladki švedske grenčice pomagajo pri bolečinah v sklepih (revma), rane se hitreje celijo, bradavice izginejo, če jih večkrat na dan pomočimo oziroma ovijemo z gazo na kateri smo nakapljali švedsko grenčico.

• če nas boli grlo ali imamo vnete dlesni, pomaga če švedsko grenčico razredčimo z vodo (1 jedilna žlica grenčice + 0,5 vode). To raztopino večkrat na dan žvrkljamo po ustih in izpljunemo. Če imamo revmatoidni artirits je priporočljivo piti čaj iz kopriv, kateremu dodamo žlico grenčice trikrat na dan.

• otrokom in odraslim preženemo gliste z navlaženo krpo z grenčico, ki jo položimo na popek. Krpa naj bo vedno vlažna.

• kot zanimivost pa je potrebno še omeniti, da lahko pijanega človeka z dvema žlicama grenčice popolnoma streznimo.

Za čudovito zdravilno moč mešanice zelišč lahko opravičeno trdimo, da je komaj kje kakšna bolezen pri kateri ne bi pomagala ali vsaj lajšala simptome. Švedska grenčica je pravi eliksir za zdravje, zato ne bi smela manjkati v prav nobenem gospodinjstvu. Morali bi jo imeti vedno pri roki, tudi na potovanjih naj bo vaša zvesta spremljevalka.