info@herbio.si

031 527 489

Staranje in koža

 

Koža obraza zaznava vse spremembe temperature, ozračja in je najbolj izpostavljena vsem spremembam, zato je tudi najbolj občutljiva in tudi najtanjša, zato je potrebna posebne nege. Obrazne mišice so pomemben del pri sporazumevanju in izražanju, zato se tudi prvi znaki staranja kože pojavijo prav na obrazu. Na začetku teh sprememb niti ne opazimo, starejši ko postajamo se življenjska doba kožnih celic zelo skrajša.

• Od 20 do 25 let
Najzgodnejša vidna znamenja staranja, ko se pri teh letih že začno pojavljati prve gubice (skoraj neopazno) seveda je odvisno tudi od dednosti, od zunanjih dejavnikov, kot so veter, suh zrak, pretirano sončenje, hitre spremembe temperatur, vlage, nepravilna prehrana, kajenje… Na začetku se pojavijo drobne gubice med obrvmi in ob zunanjih kotičkih oči.

• Od 25 do 35 let
V teh obdobjih so vidne na čelu in okrog ust tako imenovane mimične gubice- pokončne črte med kotičkoma nosnic in kotičkoma ust. Nastanejo zaradi sprememb v podkožju, ker se maščobne celice povesijo zaradi težnosti. V tem obdobju se spremeni tudi koža na vratu, ker se izgublja napetost kože, ta postane mehka in so s tem vidne prve gube.

• Okoli 40 let
Mimične gubice se poglabljajo in postanejo (žal) trajne. Koža na vratu je vedno manj prožna zaradi zmanšanja vloge maščobnih celic in lojnic in posledično se zmanjša vlaženje kože, koža še hitreje stara, zato lahko nastanejo gube iz vodoravnih črt, ki se prepletajo.

• Od 45 do 55 let
Pri teh letih se pa že začne spreminjati tudi oblika obraza, zaradi tanjšanja obrazne kosti in izginjanja elastina je koža vedno manj prožna in vedno bolj suha. Podkožje se stanjša in s tem posledično izginja elastin in se zgradba kolagena poruši in s tem posledično pride do uplahnjenja podkožja in usnjice. Svoje lahko doda še nezdrav način življenja in s tem pride do neenakomerne prerazporeditve maščobnega tkiva in tekočine, kar gubanje le še pospeši.

• Od 55 do 65 let
Pri teh letih se pa že lahko začne povešati maščobno tkivo proti spodnji čeljusti in se oblika obraza vedno bolj spreminja. Koža na obrazu in vratu se stanjša, kolagen se razgrajuje še naprej, celice za obnavljanje elastina v usnjici pa povsem izginejo.

• Okoli 65 let
S spremembami strukture kože se spremenijo tudi drugi dejavniki, če poteka kakšno zdravljenje , le to traja dalj časa, razni izpuščaji so pogostejši, odpadne snovi se izločajo počasneje, kri v njej počasneje kroži. Staranje je dedno pogojeno, ta proces je nemogoče ustaviti, prezgodnje staranje pa pospešijo še razne kronične bolezni onesnaženje zraka, stres, hormonske spremembe in nezdrave razvade. Največji sovražnik naše kože pa je sonce.