info@herbio.si

031 527 489

Nega nog

 

Noge nas nosijo celo življenje. Vsak dan so izpostavljene obremenitvam, kot so dolgotrajno stanje, celodnevno sedenje, prekomerna telesna teža, nepravilno izbrana in pretesna obutev, premalo gibanja in premalo nege.

Večino zimskega časa so bile naše noge obute v tople nogavice in stisnjene v visoke škornje. Prišel je čas gole kože in odprtih obuval, ki razkrijejo tudi stopala in nohte. Da jih bomo lahko pokazali s samozavestjo in ponosom, poskrbimo za ustrezno nego. Nega nog bi morala postati del dnevne rutine, tako kot nega obraza ali čiščenje zob. Še več, svoje noge bi morali razvajati s toplimi, osvežujočimi kopelmi, z dišečimi balzami, sproščujočimi masažami in počitkom.

Z vsakodnevno nego se izognemo nevšečnostim, ki lahko prerastejo v prave težave, kot so: suha, groba in trda koža, žulji, otiščanci in kurja očesa, čezmerno znojenje nog, glivična obolenja kože in nohtov, vraščeni nohti in diabetično stopalo.

 

Ali ste vedeli, da…?

Hoja je osnovna oblika človekovega gibanja, ki pa je v sodobnem svetu zaradi porasta najrazličnejših prevoznih sredstev in sedečega življenjskega sloga pogosto odrinjena iz vsakdana. Strokovnjaki tako pravijo, da je za ohranjanje kondicije in zdravja nasploh potrebno narediti 10.000 korakov na dan.

Na kratko nekaj nasvetov:

  • Gibanje je najpomembnejše pri ohranjanju negovanih nog. Ohranja zmogljivost mišic, vezi in ožilja. Kadar nimate dovolj možnosti za gibanje, lahko tudi med sedenjem razgibavate noge (npr. kroženje, zibanje, kotaljenje…), doma lahko hodite bosi, se ukvarjate s športom.
  • Čevlji naj so prostorni, udobni, zračni in z dobrim podplatom. Čevljev ne kupujte zjutraj, saj čez dan noge nekoliko zatečejo. Kupujte jih v drugi polovici dneva. Tudi čevlje s visokimi petami nosite le po kako uro, če je možno.
  • Higiena lahko prepreči razne neprijetnosti kot so npr. potenje, neprijeten vonj, vnetja, ranice… Najpomembnejše je ohranjati suhe noge. Skrbno obrišite mesta med prsti, vlažne čevlje in nogavice obvezno takoj zamenjajte, najboljša sta volna in bombaž. V javnih kopališčih, savnah in hotelskih sobah nosite natikače oz. copate. Infekcije takoj oskrbite. Za nego nog poskrbimo vsak dan!
  • Nega nog naj bo tako samoumevna kot nega obraza. Z ustreznimi izdelki bo koža mehka, negovana, izognemo se neprijetnostim. Zelo suha stopala redno kopajte v kopelih in jih nato namažite s kremo, tudi dvakrat dnevno, če je potrebno.
  • Nohte pravilno porežemo. Prirežemo jih ravno in ne prekratko. Ob vogalih ne zaokrožujemo, da se nohti ne bi vraščali.
  • Regeneracija utrujenih nog je dobro delo za celotno telo (kopeli, gimnastika za noge, masažne vaje).
  • Dnevno kontrolirajte noge. Oglejte si jih vsak dan, opazujte in pazite na spremembe. Po potrebi poiščite strokovno pomoč in nego.

 

Stopalo je najbolj obremenjen del človeškega telesa. Žal res, na noge kar malo pozabljamo, ker so večino leta skrite v čevljih, ne zavedamo pa se dovolj, kako pomembna je nega stopal čez vse leto in da nas noge nosijo vse naše življenje. Na žalost je pogosto tako, da se nanje spomnimo šele takrat, ko nas nekaj zaboli.

 

Nega za noge je zato dobrodošla, v vsakem trenutku dneva, da se sprostimo ali jih osvežimo od delovnih naporov in bolečin, s katerimi smo se srečevali čez dan. Privoščite si prijetno kopel, masažo ali preprosto pospešite cirkulacijo vaših nog.